Napló | Elekes Károly
Elekes Károly

Napló

Az erdõben

 Egy hétvégi fotózás az erdöben.

film és digitális felváltva

fuji076

fuji095

IMG_4137

IMG_4142

IMG_4200

IMG_4230

IMG_4227

paradies109

paradies111

paradies122

paradies123

Nemrég szert tettem egy Yashica TL Electro X-re. Ez, akinek neve nem mond semmit, egy filmes fényképezőgép a 70-es évekből. Sajnos nem volt vele objektív így egy régebbi orosz lencsét használtam, a Jupiter 9, 80mm -est.  Ha élessége nem is de hangulata van az orosz lencséknek.

Digitális: Canon 50D,  EF 50  1.4

Filmes szerelék: Yashica TL electro X, és Jupiter 9,

Rövid utazás

Képek egy rövid tavaszi kirándulás alkalmából,  Székelyudvarhelyt érintve Keresztúron át Segesvár fele és vissza.

2014-március-01

Filmes gépet használtam, Fujicolor Superia ISO 100-as filmel töltve, házilag előhíva egy lejárt Azomures C41-es filmhívó szett vegyszereivel. EF 50mm 1.4 -es lencsével.

fuji001

fuji006

fuji021

fuji024

Udvarhely és Keresztúr közt a szokásos tavaszi égetés.

fuji026

És egy pár kép Segesváron.

fuji027

fuji029

fuji032

 Szép város Segesvár, talán egyik legszebb Erdélyben, sok fotozási lehetõséggel, és ilyen kora tavasszal még turistáktól sem túlzsúfolt. De 36 kockás filmem épp végére ért mielött belejöttem volna a város fotózásába.

2014-március-01

Gazdit keresnek

Három kiscica othont keres

2014-01-12

Folder-Archive-zip-icon

A képek letölthetök zip formátumban. (9.2MB)

cica-07

cica-06

cica-08

cica-09

cica-10

cica-15

cica-14

cica-12

cica-11

cica-05

cica-04

cica-03

cica-02

cica-01

Használati útasítás macskákhoz:

Pár év macskával való lakásmegosztás után rájöttem, hogy az átlagos macskautasításokat korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet egy átlagos macskára alkalmazni.

1. Nyers húst, szalámit macskának adni Tilos !
Na ennél nagyobb mellétrafálást. Miután sorra megunja a különböző konzerveket, tápokat, a macska igenis csak nyers húst, szalámit vagy hideg felvágottat fogyaszt. Mindezt addig, míg azt is meg nem unja. Utána csakis azt eszik amihez kedve van és akkor, amikor kedve van. Nem mintha eddig nem ezt tette volna. Ha nem adsz semmit enni, akkor eltűnik, és igen, valószínű nyers egeret, patkányt vagy galambot fog enni.

2. A macska edényét almát tisztán kell tartani, fertőtleníteni kell. Ugyancsak badarság.A macska úgyis kiveszi az edényből az ételt, vagy el sem fogadja, és csakis a padlóról szőnyegről esik jól neki. Ha almát fertőtleníted, egy pár napig kerülni fogja, vagy véglegesen egy új puha helyre költözik.

3. Mindennap távolítsuk el a macska ürülékét az alomból. Na most, itt a magyar nyelv egyértelmű: Alom: állatoknak fekhelyül leterített szalma avar stb.  A macska ahol alszik, oda nem piszkít.

Ha azt akarod, hogy máshova se tegye, akkor végy egy műanyag tálat és töltsd meg homokkal. Azt a macskád ösztönösen WC-nek fogja felismerni. Na azt illik takarítani. Amennyiben nem teszed az a macskára nézve nem gond, mert egyszerűen máshová kezd piszkítani.

4. Ha a macska kijár a lakásból, előbb utóbb nem fog hazajönni. Ha hím akkor előbb mint utóbb. Falusi macskák, közúttól távol eső területeken kivételek. Közút mellet a macska még kiskorában meg kell szokja azt. Ha csak nagy korában engedjük ki, az a macska számára akár mind a kilenc élet egyszeri elvesztésével járhat.

5. A macska igen tiszta állat, fürdetni, illatosítani nem kell. Feltéve ha nem bak. Mert ha az, akkor egy évben legalább kétszer 2-3 hétig büdös és mocskos. És a kocsmaverekedésektől sem riad vissza.

6. Beszúrnám még azt, hogy ha hímnemű a macskánk akkor a gazdi választhat: a golyók vagy a macska. Előbb mint utóbb, de az egyik eltűnik.

A  fentiek viszont ne riasszanak el senkit a macskatartástól, ugyanis:

- a macskák töbnyire önellátóak, ha nem gondozod, esetleg máshol lesz önellátó,

- habár a kölyökmacskák  játékosak és örökmozgók, felnőtt korukban a nap 80%-át átalusszák,

- ha van homok, mindig oda piszkol, vagy ha megteheti akkor kimegy.

Kolozsvári Hasonmások

kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút

kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút kodak gold c41 filmstrip klausenburg kolozsvar cluj-napoca fountain szökökút

     Mindig is szerettem a szökőkutakat. Valami misztikus dolognak tűntek. Valószínűleg azért, mert általában nem működnek. Először gyereként Gyergyószentmiklós főterén láttam. Feltehetőleg a kommunista rendszer szűkössége miatt, de ez sem működött, pedig sok hozzám hasonló gyerek lelte volna örömét benne. Később, mikor lejárt az a korszak, akkor egyszerűen eltűnt. Mintha ott sem lett volna. Fura de ilyenek a szökőkutak…

     Aztán, egyetemista éveim kezdetén, Kolozsvárott találtam ismét egyet. Egy kis csodát a sétaparkban. Sokat nem tudok róla, csak annyit, hogy egy német kastély parkjában szállta meg az ihlet Maetz Frigyes tervezőt valamikor az 1800-as évek közepén. Általában ezt is ritkán láttam működni. Vandalizmus áldozata volt, majd szobrai eltűntek, ám egy későbbi séta során örömmel fedeztem fel, hogy felfrissültek, kifehéredtek, megfiatalodtak és visszakerültek. “Restaurálódtak!”

     A minap  épp Kolozsváron jártam, kerestem a lencsevégrevalót, és egyszer csak rábukkantam. Nem kellet sokat gondolkodnom, hogy felismerjem őket. Hisz ezek a sétatéri szobrok, megkopva megcsonkítva, de itt vannak. Egy drótháló mögül,  érdeklődően  kukucskálnak ki. Nem sejtve, hogy  helyüket átvették a friss, fehér… és hasonmások.

Foto: Kiev 80, film: kodak gold, iso 200, hívó: azomures set C41.

Kolozsvári sétatér, szökőkút.