Hagyományok, Ditróban

Pinterest
Instagram

   A ditrói fotótábor alkalmat adott egy kovácsműhely, kovácsmester fényképezésére. Kis keresgélés útbaigazítás után, megtaláltuk. A Maroshévíz fele eső faluvég közelében.  Nem sok kovácsműhelyben jártam, nemhogy fényképeztem volna. És kiderült, nem  is olyan egyszerű, mint elsőre gondoltam: kevés fény, gyors mozgások…szűk hely.

Karesz-5761

A műhelyben hagyományos szerszámok lógnak a falakon. Minden a helyén, szépen sorban. Meglepett a tisztaság (már amennyire egy kovácsműhely lehet) és a katonás rend. Nem kell keresni, hogy hova lett az a fogó… hol van az a kalapács. (Most döbbenek rá: a szerszámoknak, nem hogy felének, szinte egyiknek sem tudom a nevét)

Karesz-5744

És egy kis kitérő… a kovács műhelyből …és betérő a múltba. A nem messze lakó, volt buszsofőr udvarán, múzeum rögtönözve a fészerben:

   Igen, volt Ditróban is Magyar világ. (Ditró, az első világháború előtt az Osztrák-Magyar Monarchia részeként virágzó település volt. Gazdagságát a közeli Borszéknek köszönhette, ugyanis az üdülőtelep, Ditró és Szárhegynek adózott.)IMG_6084

Karesz-5929

A kovácsmester jóvoltából, a műhely berendezése hagyományos, ami ugyancsak ritka manapság. Karesz-5986Karesz-5926Karesz-5739

Vigyázni kell, hogy mire lép rá az ember, mert könnyen leolvad a cipőtalp…Karesz-5932Karesz-5987

Hozzászólás

↑ ↑
%d blogger ezt szereti: