Hogyan készítsünk kisbolygót

Pinterest
Instagram

Kisbolygó panorámák

bojlgo

     Habár nem vagyok a műfaj nagy művelõje, egy ismerõsöm kérésére rávettem magam, hogy megosszam, hogyan is keletkeznek azok az érdekes kisbolygós képek, melyek idõnként felütik magukat az interneten, vagy néha egy fotókiállításon.

Hozzávalók: 

1. digitális kamera (de elég csak a kép is)

2. állvány (de akár kézböl fotózva is lehet)

3. photoshop vagy még jobb  ha van PTgui   nevü programunk.

    Gömb panoráma, szinte minden fotóból készíthető, de legjobban sikerülnek általában a teljes 360-fokos panorámákból. Viszont itt is mint a fotózásban nincsenek konkrét szabályok, lehet akár 180 vagy kissebb panorámából, fotóból is bolygót/gömbpanorámát készíteni.

   Ha még ezután megyünk fotózni, akkor legjobb, több képből egy panorámát készíteni. 18, 20mm-es nagylátószögű lencsével, kevesebb kép is elég mint egy 50mm-es lencsével. Ezért kezdésnek minél nagyobb látószögű objektívet ajánlok.  Ha van halszem optikánk akkor  akár 5-6 kép is elég.

     Fotózhatunk kézből vagy állványról. Minden kép után fordulunk egy keveset, mindigy úgy, hogy a második kép fedjen az elsőből egy 10-20%-ot. Egészen addig míg visszaérünk a kiinduló pontig.

Untitled-1

    Ha megvannak a fotóink, akkor egy pár egyszerű lépéssel, kisbolygóvá varázsolhatjuk. A képeket, különböző panoráma készítő szoftverrel, összeillesztjük egyetlen panoráma képpé. Akár Photoshopban a File->Automate->Photomerge parancsot használva. Habár ez nekem sose jött be (túl lassú és kezdetleges). Akár a fényképezõgépünk saját szoftvere segítségével. Nagyszerű panorámakészítő a PTgui program, és az ingyenes Hugin. (De ezekre később visszatérek).

Tehát itt egy példa, egy fotó, ami viszont nem 360-fokos panoráma. Ez is használható, de ha nem fordulunk teljesen körbe, az illesztésnél nem lessz tökéletes a kisbolygó. Ezt később Photoshopban el kell tüntetni.

 Gyergyóújfalu

Photoshop módszer:

File->Open-> kiválasszuk a képet

Első lépésként megfordítjuk (fejjel lefele):  Image -> Image Rotation ->180 ,

majd egyforma szélleség-magasságra alakítjuk (méretezzük): Image -> Image Size:

ps1

Mindkét értékhez a nagyobbik számot, jelen esetben az 1024-et írjuk.

Az eredmény:

IMG_1456-Panorama

Ezek után a  Filter -> Distort menüböl kiválasztjuk a Polar coordinates parancsot. A megjelenö ablakban ha már nincs kiválasztva, akkor kiválasztjuk a Rectangular to polar kapcsolót és aztán -> OK.

Az eredmény: IMG_1456-Panorama2

   A kapott képpel viszont két gond van,  a tetején nincs szép egybefolyó illesztés, és a minőség az átméretezés folytán sokat romlott.  Az első problémára nincs egyszerű megoldás, a clone és heal eszközöket addig használjuk míg egy megfelelően lepucolt képet kapunk. A második problémára a megoldás, a képet lekicsinyítjük legalább felére. Tehát, az 1024 képpont (pixel) szélles panorámából, kapunk egy 500×500 képpont nagyságú gömbpanorámát. Ahhoz, hogy egy részletdúsabb kisbolygónk legyen, amit nagy felbontásban tudunk nyomtatni, a panorámánk széllessége legalább kétszerese kell legyen a kívánt kisbolygó méretének. Minimum 8000-10000 képpont (pixel).

A fenti problémák miatt, egy sokkal elegánsabb megoldás is van: a PTgui vagy a Hugin programot használva.

Mindkét program, ugyanazon az alapokon áll, és ugyanazokat a segédprogramokat, eljárásokat alkalmazzák. Viszont a PTgui -ért fizetni kell a Hugin pedig ingyenes.  A PTgui, jobban kidolgozott, egyenletesebben és gyorsabban futó felülettel rendelkezik. Ezért, ha van rá lehetőségünk, akkor mindenképp PTgui-ban dolgozzunk.

A PTgui-s módszer:

1. Kiválasztjuk a  fotóinkat  a Load images gombra kattintva. A shift vagy ctrl billentyűt lenyomva akár több állományt is egyszerre.

2. A megjelenő ablakban, ha a program nem ismeri fel automatikusan, kitöltjük az általunk ismert adatokkal:

fókusztávolsága a lencsénknek, lencse típusa stb.

ptgui

Az OK-ra, és ha minden rendben volt akkor a 2.es Align images gombra kattintsuk. Itt a PTgui gyorsan-lassan (képek mennyiségétől és méretétől függően) elvégzi az illesztéseket.

A Tools menüben kiválasztjuk a Panorama Editor-t  (vagy gyorsbillentyű: Ctrl-E)

A megjelenő ablakban a Projection menüben kiválasztjuk a legalsó: Little Planet parancsot.

A panorámára kattintva és egérrel mozgatva lehet befolyásolni változtatni a nézõpontot.

     Ha a kívánt nézõpontot elértük, lezárjuk az ablakot és az elözö ablakban a 3-as gombra: Create panorama-ra kattintunk. A megjelenö új ablakban kattinthatunk egyből a Create Panorama gombra ismét, vagy a minõség maximalizálása érdekében: a Set optimum size gombra, majd a Maximum (no loss of detail-t) választjuk, és utánna jöhet a Create Panorama gomb.

A HUGIN program esetében, ugyanezek a lépések, de ott nincs a Projection menüben Little Planet opció ezért ott a Stereographic-ot választjuk.

Hugin progi itt*:  http://sourceforge.net/projects/hugin/files/latest/download

PTgui (Demo Verzio)* : innen letölthetö

(Mindkettő futtatható állomány a fejlesztők saját honlapjáról. A Letöltéseket mindenki a saját felelösségére végezze. Ha nem vagy bíztos vagy nem bízol a linkekben, keress rá google-on PTgui és Hugin)

Ugyanakkor egy pár hívatkozás olyan oldalakra ahonnan én is tanultam:

http://content.photojojo.com/tutorials/create-your-own-panorama-planets/

http://www.photographymad.com/pages/view/little-planet-photos-5-simple-steps-to-making-panorama-worlds

Hozzászólás

↑ ↑
%d blogger ezt szereti: