Képmódosító eljárások: fehérítő kihagyás

Pinterest
Instagram

A képmódosító eljárások talán a fotózással egyidősek, és a digitális képalkotásban már mindennaposak. Megkockáztatom, sokszor már elcsépeltek is.
A technika segítségével egy-két klikk, (most már tapintás) és máris fehér-fekete, régies, divatosabban vintage, kék, zöld, HDR és még sorolhatnám, lesz a fotónk.img121
A digitális korszak előtt is voltak képmódosító eljárások, amelyekkel a fotóművész élhetett. Csak éppen körülményesebb volt őket alkalmazni, több volt az előre nem látható tényező, és nem volt Ctrl+z. Hogy helyesek-e a képmódosítások, megengedett-e a fotózásban a “hamisság”? Szerintem mindenki maga dönti el. Én a képet mint végterméket szeretem nézni, és azt hogy esetleg kifejez-e valamit. Azzal, hogy bütykölünk egy képpel máris egyedibbé, értékesebbé tettük. Hogy ez a bütykölés giccset csinál belőle vagy művészetet? Rengeteg példa van mindkettőre.

A fenti  képek, színes negatív filmre készültek és előhíváskor csökkentett ideig voltak az oldó-fehérítő  (bleach) fürdőben.  A színes film az ezüst, és az ezüst előhívásakor aktivált színezékek segítségével alkot képet. Az előhívás után, viszont az ezüst teljesen kimosódik a filmből, egy fehérítő fürdő segítségével, míg csak a színezékek maradnak. Végül a három alapszínű festék alkotja a képet.  Ha kihagyjuk a fehérítőt eredményként egy fekete-fehér kép kerül a színes mögé. Kevés referenciát találtam a netten erre az eljárásra vonatkozóan, a filmiparban szokták használni. Régies, egyedibb hangulatot ad a filmnek. Az egyik alkalmazása a “Ryan közlegény megmentése” című filmben volt, a világháborús korszak idézésére.

img106

Hozzászólás

↑ ↑
%d blogger ezt szereti: