Moskva 5, középfilmes fényképezőgép

Pinterest
Instagram

IMG_0776   Egy újabb különlegességgel bővült gyűjteményem, ezúttal is az orosz kameragyártás egyik jeles darabjával, a Moskva 5 – ös típussal.  Egyike a még megfizethető középformátumos gépeknek, amellyel 6x9cm-es filmkockákat fotózhatunk. Egy 120-as filmre 8 drb. fotó készíthető. Nem sok, de épp elég, hogy ne kelljen heteket várjak az előhívással.

IMG_0779

Mivel az angyal hozta így nem sok kifogásom lehetett ellene, viszont mégis akadt egy pár dolog: a kamera kétféle méretre képes fotózni 6×6 illetve 6×9, ehhez viszont van egy fémlemezke tartozék, ami lecsökkenti  a képmezőt 6×6-ra. Ez viszont a legtöbb esetben elkallódik. Az én példányomnál sem volt másképp. Nem nagy gond, mert nem azért kell 6×9-es kamera, hogy 6×6-ra fotózzunk vele.

Egy másik hiba, hogy gyakran leesik a hátlapról az a kis csavar amivel a filmszámláló ablakot csukjuk és nyitjuk. Ez az én esetemben csak a 6×6-os ablakról hiányzott, ezért egy darab fekete papírral amit egy 120-as film védőpapírjából vágtam, leragasztottam az ablakot. Természetesen belülről.

A nagyobbik gondok akkor kezdődtek amikor előhívtam az elsö filmet.  A élesség mindig hátrább vagy előbb volt a kelletnél. Amikor a második filmet is előhívtam és ugyanaz a hiba jelentkezett, nyilvánvaló lett hogy van valami gond a fókuszálással. A kamera távmérős, de a távmerőnek és a képkeresőnek két külön ablaka van, ezért elméletileg gyakran megeshet (gyakorlatilag meg is esik), hogy fókuszálás után elmozdulunk helyzetünkből. Ezen segíthet egy állvány de az én esetemben nem ez volt a gond. Ugyanis a távmerő és a lencse közt nem volt semmi kapcsolat, hiába csavargattam a távmerőt a lencse nem fókuszált.  Szerencsére kaptam a netten egy leírást a javításáról. Kissé nehézkes angollal van írva de használható. Itt található: http://www.dvdtechcameras.com/info/1.htm . Egyelőre  megoldottam a problémát, de biztosat csak a következő film előhívása után tudok.

A kamera nagyon szolid, és jobb minőségű mint az átlag orosz kamerák. Egyik nagy hibája, a távmérő külön ablaka. A képkereső is elég kicsi. Plusz a távmerő kihajtható lencséje belelóg a kereső képmezőjébe. Viszont nagy előnye, hogy a távmerő mozgó lencséje és a kamera fix váza közt nincs mechanikus kapcsolat, így nem állítódik el a ki és becsukogatástól.

IMG_0781 IMG_0782 IMG_0783 IMG_0784 IMG_0785 IMG_0786 IMG_0787 IMG_0788 IMG_0790

Hozzászólás

↑ ↑
%d blogger ezt szereti: