Orionwerk Rio 11B

Pinterest
Instagram

IMG_6223     Az Orionwerk Hannover cég 1893 és 1933 közt gyártott több típusú kamerát. Legtöbbjük 6×9-es síkfilmre készítette a képeket. Egyszerű zárszerkezettel rendelkeznek, amelyen 1/100 1/25, “B” és “T” idő állítható.  A “T” idő lemaradt a modernebb kamerákról. Működése egyszerűen annyit tesz, hogy az az első lenyomásra nyílik a  rekesz, a második lenyomásra meg csukódik.

   A Rio 11B a cég által nagyobb sorozatban gyártott Rio termékcsaládba tartozik. Ennek ellenére nem sok példány maradt meg, működőkepés állapotban. Síkfilmes használata, ma már nehézkes, ugyanis csak egy kép készíthető egy filmlemezre. Erre már a korabeli fényképészeknek is volt megoldásuk,  egy tekercsfilmes hátlap felhelyezésével.  Sikerült nekem is beszereznem egy “Rollex Patent” márkanevű típust. Ennek segítségével egy széles filmre nyolc fénykép készülhet.IMG_6228

     Az alábbi képek a második próbálkozásom eredményei. A kamera használata exponenciálisan több türelmet és figyelmet igényel mint egy modernebb kisfilmes fényképezőgépé. Az eredmény több tényezőtől is függ: a film típusa, az előhívó vegyszerek, a film szárítása, az exponálás pontossága de jórészben maga fényképész tudása és türelme. Használatával egy kis bepillantást nyerhet a modern amatőr az 1900-as évek világába, az akkori mesterek, amatőrök fegyelmezett, időigényes és tévedést nem tűrő munkájába.  Az alábbi képek mindegyikén több árulkodó jel is bizonyítja, nem olyan könnyű lelassulni, átgondolni, türelmesen beállítani, aztán meg óvatosan portól karcolástól óva a negatívot, képet alkotni. A nyolc kockából hét lett felhasználható. A vízszintes csíkozást a “Rollex Patent” hátlap, filmet eltakaró fémlemezének, ki és betolása okozta. A fénybeszürödés is ekkor keletkezett.

A fotók a Fomapan 400-as széles filmjére készültek,  Fomadon excel előhívóban 12 percig tartott az előhívás, Canon 8800F szkennerel digitalizálva.

Az összehasonítók kedvéért, a következő kép jobb és bal oldala egy nap eltolással készült. ugyanazon a helyszínen.  A  használt fényképezőgépek közt viszont 100 év telt el.  IMG_0001vs502A bal oldali kép egy Canon 50D digitális SLR-el készült, 50mm-es optikával, a jobb oldali az Orionwerk Rio11B-vel. 

Hozzászólás

↑ ↑
%d blogger ezt szereti: